Natuurlijk Henk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Kievit

Scholekster

13 mei 2010

Gisteravond met Harry op pad geweest, de bedoeling was de Leigraaf.
Het was koud, en als je laarzen nog eens overlopen dan............
We zagen gelijk de scholekster en één nieuwe kievit zitten.
Na een fatale oversteek door de Leigraaf vonden we alleen het nest van de scholekster maar niet van de kievit.
De kou genoodzaakte ons het veld te verlaten (nu liep de andere laars vol) en de eieren niet af te laten koelen.
Op de terug weg zijn we nog even bij het Heiland aan geweest, daar liepen de kuikens die we vorige week geringd hebben.
Ook hebben we daar een nieuw kievits nest met drie eieren gevonden.
Vandaag ben ik naar de Leigraaf terug geweest en heb het kievits nest toch gevonden, het lag dichterbij dan dat we gezocht hebben.
Ook nog bij het ooievaarsnest geweest daar vliegen twee kieviten met de ene keer alarm en dan weer rustig staan.(iets voor zaterdag)
Ik zag dat er bij het Schildbroek geploegd was en besloot ook daar een kijkje te nemen.
Er zijn daar zes kieviten en er worden kuiltjes gedraaid, even wachten nog. (zaterdag)
Bij het Schildbroek heb ik weer eens in mijn hoogzit gezeten heerlijk, echt een hangplek voor gepensioneerden, als de processierups weg blijft
Als ik het op kan brengen ga ik morgen niet op pad en bewaar ik de Dennenkamp en de rest voor zaterdag, tot dan.

Harry en Henk 

 

nesten

Zaterdag 8 mei 2010.

Zaterdag zijn we weer met de hele groep naar de weidevogels geweest.
Eerst naar de Dennenkamp waar een paar vrijgezellen mannen rondlopen.
Bij de Dennenkamp/ centraal vliegen veel kieviten maar we kunne maar één nest vinden, hier komt nog meer.
Daarna bij Sluis, waar we afgelopen woensdag al vier nesten uitgezet hebben maar nog niet gecontroleerd, daar liggen in alle vier de nesten vier eieren.
Tegen over Sluis zit een scholekster op drie eieren, de kievit die woensdag zat kunnen we niet meer terug vinden.
Op naar de Leigraaf (dit wordt de nieuwe naam voor de Ketelstraat) daar zitten vier kieviten maar bij controle kunnen we maar twee nesten met eieren vinden.
De andere nesten blijken nesten in aanmaak te zijn, kuiltjes.
Ook lopen er kleine plevieren.
Het is inmiddels vier uur, de chocomel en koek is op, en de eerste gaan huiswaarts de rest gaat nog even naar de kwekerij.
Daar blijft het dream-team over.
We krijgen gelijk veel kuiken alarm over ons heen, en we zien ook een vrouw op kuikens gaan zitten.
De kuikens zijn ongeringd en komen van het nest van Herman Eijkholt.
Bij het ringen zien we dat er bij één kuiken een wond boven op het kopje zit.
Hoogstwaarschijnlijk heeft een vogel dit kuiken aangepikt, verder is ze in goede staat.
Verder vinden we nog twee nesten van de kleine plevier.
Het was weer een leuke gezellige middag, woensdag avond gaan we weer op pad.

Henk H, Harry, Youri, Gerry, Henk K.
 

koud

6 mei 2010

Gisteravond ben ik met het dream-team (Youri en ik) naar de kieviten geweest.
Het was koud, en daarom regende het afzeggingen.
Maar deze twee bikkels trotseren alles.
Op de kwekerij moet een nest uit zijn, en al snel hadden we twee kuikens in de kijker.
Na enig speurwerk vonden we ook nummer drie.
Omdat het zo koud was besloten we niet op nummer vier te wachten maar snel gaan ringen.
Nadat we de drie geringd hadden zagen we op de terugweg het laatste kuiken.
Ook deze hebben we nog even snel geringd.
In de buurt van de kievit zit een kleine plevier maar om de boel niet meer opnieuw te verstoren laten we deze rustig zitten en verlaten de kwekerij.
Op naar de Dennenkamp bij Dericks en Hoogstraten zit niets meer, alles is ingezaaid met gras.
Op het land van Karel Peters (Dinnessen) zit een kievit en een Scholekster, we gaan niet kijken deze bewaren we tot zaterdag.
Bij Suis zie ik met één blik drie kieviten zitten, later zien we er nog één zitten, vier dus.
Ook nu gaan we i.v.m. de kou (voor de eieren) weer niet het veld in, ook dit is voor zaterdag.
Bij de Kiewit geven twee vrouwen kuikenalarm, hier lopen de kuikens die al eerder bij Sluis uitgekomen zijn.
De maisakkers zijn allemaal ingezaaid nu nog met de boeren in gesprek i.v.m. wied eggen.
Dit wied eggen is voor de nesten een groot probleem, het gaat met een enorme snelheid, daarom hoop ik dat ze de eg willen optillen of omrijden .
Anders zou gif spuiten nog het beste zijn.
Het dream-team heeft voor zaterdag veel voorwerk verricht.
Zaterdag wordt een inkopper.

groet Henk 

 

lang weekend

Woensdag 28 april ben ik met een klas van de basisschool "op de horst" naar de kieviten bij kwekerij Eikholt geweest. Ik heb ze een kievitsnest met vier uitkomende eieren en een kleine plevier nest laten zien. Na de pauze(verzorgd door de kwekerij) zijn we nog een keer bij het kievitsnest geweest. Één kuiken was uitgekomen de rest nog niet. Later vinden we een nieuw nest van de kleine plevier. Woensdag avond heb ik het kievitskuiken geringd, de andere eieren waren nog niet uit. Vrijdag morgen, koninginnedag ben ik met Youri op pad geweest, eerst naar de Dennenkamp waar een nest uit is maar we hebben daar geen kuikens gevonden. Bij de plas de Kiwit is kuikenalarm, we vinden twee kuikens die we vorige week geringd hebben waarvan er één doodgetrapt is. De drie eieren in de kwekerij zijn nog niet uit. Zaterdag 1mei zijn we met de hele groep weg geweest. Op de kwekerij is het nest met de drie eieren en het kleine plevieren nest leeg gepredeerd. Op aanwijzing van Herman Eikholt vinden we een nieuw kievitsnest. Op naar de Hogewaldseweg/ Ketelstraat, daar is het land ingezaaid maar de kievieten moeten zich nog nestelen. Kees is vanmorgen aan het bijklussen geweest en heeft aan de Bruuksestraat kuikens zien lopen, dus even kijken. Inderdaad er lopen kuikens maar er is een boer aan het ploegen. Gelukkig is het Henk Coenen die weet hoe je dit moet doen en heeft de kuikens voor de ploeg weg gehaald, bedankt Henk. Van de drie kuikens kunnen we er maar twee vinden en die krijgen een ring om. Dan rest ons nog het stort waar nog een nest uit kan zijn. Inderdaad is het nest verlaten en hopelijk ook uit. Als we naar het nest toe lopen loopt er een kuiken voor ons uit, dit vangen we. Youri vindt de andere drie kuikens dicht tegen elkaar aangedrukt. Snel worden er twee geringd, omdat ik niet meer ringen bij me heb krijgt er één helaas geen ring. Van Theo van der Meulen heb ik een dvd van het ringen van vorige week. Theo en Gerrie van der Meulen zijn hobby natuurfilmers en leveren een mooi stukje werk. Ik zal de dvd later circuleren. Vriendelijke groet, Henk Klaassen.
 

ringen

24 april 2010

Hallo allemaal.

Na gisteren mijn eerste vier kievit kuikens geringd te hebben volgde er vandaag maar liefst dertien. Vanmorgen kreeg ik een alarmerend telefoontje van Theo van der Meulen dat zijn nest UIT is. Ik was druk het Groesbeekse Land aan het Beheren en kon niet weg om te ringen. Maar s'middags zijn we gelijk als eerste naar het stort gegaan om kuikens te zoeken. Theo staat al met zijn filmcamera ons op te wachten. We zien achter in het veld drie kuikens lopen, dit zijn niet die van Theo. We laten de drie kuikens met rust en lopen naar de nesten die uit kunnen zijn. De kuikens van Theo lopen dicht bij het nest en Henk H. Youri en Kees vinden nog op een andere plek kuikens. Ook Gerry loopt met een nest kuikens onder zijn pet. Drie nesten op nog geen 25 meter uit elkaar zijn UIT. Nu komt ons ringteam in actie, eerst Kees mee geholpen daarna naar nest twee en later samen met Kees het derde nest geringd. Youri heeft voor het eerst een ring aangeklikt en Gerry bied ook al een helpende hand.( al komt de ring dan wel aan de linker poot) Youri is de vaste notulist, hij heeft het extra moeilijk omdat we op twee plaatsen gelijk aan het ringen zijn. We hebben hier 10 kuikens geringd, maar er lopen nog drie kuikens zonder ring, deze pakken we wel een andere keer. Dit alles wordt vakkundig door Theo van der Meulen op film vastgelegd. Dan snel verder, achter Jan Jacobs zit nog niets. Daarna zijn we naar de Dennenkamp gegaan waar we bij Sluis nog eens drie kuikens ringen. Hier is nog een nest uit maar we kunnen geen kuikens vinden. Een ander nest is leeg?????? Dan naar de Heuvelhof, daar zit nog een kievit en de andere drie nesten zijn onder gewerkt. Op de kwekerij is alles rustig twee kievits nesten en een kleine plevier dit is wel mager. We hebben nu nog maar vijf nesten en zijn we dan al klaar????

ps. de vorige mail met ring gegevens komt niet goed door, oorzaak predatie ????

Vriendelijke groet, Henk Klaassen.

 

kuikens

23 april 2010, Hallo allemaal, de eerste kuikens heb ik vanmiddag geringd. Bij het stort waren vier nesten niet bezet en er was veel kuiken alarm, dus even de nesten gecontroleerd. Ik had gelukkig (voor het eerst) mijn ringtas bij me, je weet maar nooit. Inderdaad er zijn al vier nesten UIT. Snel het veld uit maar op de terug weg vind ik twee keer twee kuikens. De eerste twee hebben een eitand de andere niet meer, deze zijn dus al meerdere dagen uit. Natuurlijk heb ik ze netjes gemeten en gewogen en voorzien van een ring. Gisteren vlogen de eerste gierzwaluwen bij mijn kasten nu alleen nog de koekoek en dan kan de zomer beginnen. Boven het stort vloog een rare buizerd soms leek het wel vlinderen maar ik kon geen banden zien...........? Vriendelijke groet, Henk Klaassen.
 

geduld

18 april 2010, Hallo allemaal. Ik heb het gevoel dat het slecht gaat met de kieviten. Maar als ik het vergelijk met vorig jaar (17) hebben we nu dit weekend toch negen nesten meer. Van de 26 nesten die we gevonden hebben zijn er nu 7 gepredeerd, vorig jaar rond deze tijd 5 nesten. De meeste nesten (10) liggen rond het stort, bordjes met niet betreden o.i.d. zijn zeer welkom. Gisteren heb ik met Harry en Youri t.o. de Heuvelhof twee kievits nesten gevonden. Ook heb ik met Youri later in de kwekerij het eerste kleine plevieren nest gevonden. Youri en ik hebben iets met deze vogel. Aan de witte keel heb ik voldoende om de plevier te kunnen zien zitten, Youri weet dan meestal de eieren blindelings te vinden. De scholeksters hebben we op in de kwekerij zien paren dus moet er snel een nest komen of al zijn. Vandaag (zondag) heb ik bij het stort nog twee kievits nesten gevonden. Dus geduld hebben, het gaat helemaal zo slecht nog niet. Vriendelijke groet, Henk Klaassen.
 

1 ste kievitsei

26 maart 2010 Hallo weidevogelaars, Het eerste kievitsei is gevonden en wel door Peter Peters of wel Peter de Mol. Gisteravond kreeg ik een telefoontje van Peter met de mededeling dat hij twee nesten met resp. 2 en 1 eieren gevonden had. Gelijk voor vanmorgen een afspraak gemaakt om samen met hem Theo en Gerrie Vermeulen en Theo Mulders de nesten te bekijken. Drie van de vier hebben een stropers en vogelvang verleden dus ging ik met een dubbel gevoel op pad. Het zijn wel vakmensen en zien alles, en jawel de twee nesten waren gevuld, nu met 3 en 2 eitjes. Op de terugweg vond Theo Vermeulen nog een nest met 2 eieren. Alle nesten liggen onder naast het stort. Ze hebben beloofd het terrein niet meer zonder mij te betreden en zouden het zeer op prijs stellen mee te mogen met ringen, wat ik toegezegd heb. Ik zal zeker nog eens vaker met deze leerzame vogelvangers, in ruste, op pad gaan.
 

paaseieren

Paaseieren zoeken op 3 april 2010.

Lees meer...
 


Pagina 1 van 4